banner1

Sebelum dan Selepas Rawatan

'Open Haemorrhoidectomy' adalah cara rawatan pembedahan yang dianggap sebagai 'gold standard' didalam rawatan buasir. Cuba anda bandingkan cara konvesional 'haemorrhoidectomy' dengan melihat gambar  sebelum rawatan dan sesudah rawatan di Google

Bayangkan sakit dan pedih apabila hendak membuang air besar dan selepasnya. Pendarahan dan infeksi boleh terjadi bila-bila masa serta ini akan menerukkan lagi keadaan. Keadaan selepas rawatan amatlah mengerikan dengan luka terbuka dan kesakitan yang amat sangat terutamanya jika mahu membuang air besar.

Ikatan jahitan untuk mematikan punca darah (kelihatan hujung benang hitam) akan menyebabkan 'tension' berlaku semasa pergerakan anal sphchinter untuk membuka lubang anus bagi membuang air besar ataupun  setelah selesai dan ini yang menerukkan rasa sakit.
                                                                                                                                              
Sebelah ini adalah gambar yang biasa terjadi setelah rawatan haemorrhoidectomy. Luka terbuka ini amat menyakitkan dan mengambil masa yang lama untuk baik, boleh sampai 6 ke 8 minggu.

Dibawah ini pula adalah himpunan  gambar-gambar sebelum rawatan Laser Safute BEIM dan kemudian nya gambar segera sesudah rawatan Laser Safute BEIM dilakukan. Anda lihat sendiri, amat jauh bezanya hasil dengan rawatan laser safute BEIM. 
 

Anda tidak perlu bimbang tentang pendarahan. Tiada risiko untuk berlakunya jangkitan kuman dan yang penting sekali kesakitan dan penyeksaan nya tidak seterok yang di atas. 

Tiada sebarang jahitan dilakukan jadi tidak akan terhasil sebarang 'tension' semasa pergerakan 'anal sphincter' untuk membuang air besar ataupun selepasnya.
 

 

 

 

 

Tandas Cangkung

cangkung001

Tandas mencangkung adalah ‘pesen lama’ dan dianggap tidak maju sebab itu lah semua orang apabila membina rumah baru atau rumah-rumah yang di bangunkan oleh pemaju akan memasang tandas ‘mangkuk’….lagi mahal harganya  ataupun yang berjenama akan di anggap lagi standard.

Selanjutnya..

Rawatan

rawatanbuasir001

Ada berbagai cara perawatan buasir yang biasanya tergantung kepada tahap buasir yang di hidapi pesakit. Rawatan awal adalah dengan menasihati cara pemakanan yang betul iaitu pengambilan sayuran, buah-buahan, serat dan air yang banyak bagi memastikan najis sentiasa lembut. Elakkan meneran yang kuat semasa membuang air besar dan jauhkan perangai membuang air besar sambil membaca atau mendengar muzik.


Selanjutnya ..

Gejala Buasir

gejalabuasir001

Banyak gangguan anorektal termasuk fissura, fistula, abses atau iritasi dan gatal (pruritus anus) memiliki gejala yang serupa dan seringkali disalah diagnosa dengan buasir. Buasir biasanya tidak berbahaya atau mengancam nyawa.


Selanjutnya ....

K.K.L.I.U 2052/2015